Nasza OFERTA
i jak hodujemy karpia

Miejsca w których
kupisz nasze RYBY

Poznaj PIĘKNO
Doliny Baryczy
i czas odłowów

Certyfikat
„Dolina Baryczy POLECA”

od roku 2010, dla produktu karp

Ryby – fakty
i KULINARIA

Gospodarstwo Rybackie Możdżanów
czyli kraina dobrych ryb

Obszar 320 ha gospodarstwa to 30 stawów skupionych w trzech kompleksach: Możdżanów, JanisławiceKonradów. Historia naszych stawów sięga XVIII wieku, kiedy to doceniono naturalne ukształtowanie terenu oraz warunki glebowe sprzyjające budowie stawów na obszarze Doliny Baryczy. Rozbudowa stawów nastąpiła na początku XX wieku przez właściciela ziemskiego Kazimierza Lipskiego. To były czasy wdrożenia innowacyjnego, stosowanego do dziś, trzyletniego chowu przesadkowego. W tym okresie zaczęto także dokarmiać karpie zbożem, a gospodarstwo uznano za największe i najlepiej prowadzone gospodarstwo karpiowe w kraju. W okresie powojennym gospodarstwo było pod władaniem Państwowego Gospodarstwa Rybackiego Poznań, a następnie Przygodzice. Od 1998 roku Gospodarstwo Możdżanów ponownie funkcjonuje jako samodzielne i prywatne gospodarstwo rybne. Do dnia dzisiejszego utrzymuje się tradycyjną metodę chowu karpia w gospodarstwie. Tradycyjna i zrównoważona hodowla karpia wpływa korzystnie na bioróżnorodność środowiska i zapewnia utrzymanie równowagi w siedlisku, niszy ekologicznej i całym ekosystemie.

KARP

to ryba średnio tłusta i najsmaczniejsza ryba hodowlana. Serwowany tradycyjnie smażony sauté lub panierowany. Doskonale sprawdza się jako ryba w galarecie, ryba pieczona oraz składnik zupy rybnej. Świetnie smakuje w wersji wędzonej. W nowoczesnym wydaniu spotkać go można jako składnik farszu do pierogów, sałatek, a także sushi.

Oferta: wylęg, narybek letni (tzw. lipcówka), narybek, kroczek, ryba konsumpcyjna, tuszka, płaty i filety w lodzie.

AMUR

to ryba średnio tłusta i bardzo popularna w kuchni chińskiej. Jej mięso jest białe, soczyste i jędrne. Amur fantastycznie smakuje smażony lub pieczony z dodatkiem warzyw. Rzadziej spotyka się amura wędzonego.

Oferta: narybek, kroczek, ryba konsumpcyjna, tuszka w lodzie.

LIN

jest rybą tłustą, jej mięso jest ciemne i zwarte, natomiast w smaku wyjątkowo delikatne i lekko słodkawe. Lin najlepiej smakuje smażony (sauté, oprószany mąką bądź panierowany) lub przyrządzony w śmietanie.

Oferta: materiał zarybieniowy, ryba konsumpcyjna.

SZCZUPAK

to ryba o małej zawartości tłuszczu i białym, bardzo delikatnym mięsie. Dlatego idealnie smakuje smażony sauté lub delikatnie oprószany mąką. Świetnie sprawdza się w wersji faszerowanej.

Oferta: materiał zarybieniowy, ryba konsumpcyjna.

SUM EUROPEJSKI

jest niemal całkowicie pozbawiony łusek oraz ości. To ryba, która świetnie zachowuje swoje walory smakowe podczas obróbki kulinarnej: smażenie, duszenie, pieczenie, grillowanie, wędzenie. Doskonała także na zimno: sałatki i galareta.

Oferta: ryba konsumpcyjna, ryba cała w lodzie.

TOŁPYGA BIAŁA

jest rybą tłustą. Dlatego doskonale odnajduje się w towarzystwie wszelkich warzyw. Wyborna jako danie w occie. Ze względu na zawartość tłuszczu doskonała jako ryba wędzona.

Oferta: kroczek, ryba konsumpcyjna, tuszka w lodzie.

TOŁPYGA PSTRA

jest rybą tłustą, jej mięso jest ciemne i zwarte, natomiast w smaku wyjątkowo delikatne i lekko słodkawe. Lin najlepiej smakuje smażony (sauté, oprószany mąką bądź panierowany) lub przyrządzony w śmietanie.

Oferta: ryba konsumpcyjna, tuszka w lodzie.

KARAŚ SREBRNY

Mięso tej ryby jest wyjątkowo soczyste i posiada charakterystyczny słodkawy posmak. Jednak jest to ryba dość mocno oścista. Smakuje wybornie w wersji smażonej i pieczonej.

Oferta: ryba konsumpcyjna.

JAŹ

jego mięso jest cenione i smaczne, mimo że dość ościste. Najczęściej zostaje przygotowany w occie, co nadaje suchemu mięsu lekkości i dodatkowych walorów smakowych.

Oferta: ryba towarowa z przeznaczeniem na łowiska.

OKOŃ

jego mięso jest niezwykle delikatne, soczyste i chude. Dlatego fantastycznie sprawdza się jako ryba smażona sauté, delikatnie oprószana mąką lub pieczona w małej ilości przypraw.

Oferta: ryba konsumpcyjna.